Steeds meer mensen mijden de tandarts en dat leidt uiteindelijk tot hogere zorgkosten. Dat blijkt uit een enquete van FNV. Samen met Dokters van de Wereld pleiten zij er in het Zwartboek Mondzorg voor om de tandarts weer in het basispakket op te nemen. 

De organisaties hebben het Zwartboek hebben op 14 juni jl. aan de Tweede Kamer overhandigd, Op die dag heeft het radioprogramma Stand.nl aandacht besteed aan dit onderwerp. VUNN heeft zich hier kunnen laten horen over dit onderwerp in het programma, dat hier is terug te luisteren. Het hele programma duurt een half uur en belicht voors en tegens; de bijdrage van VUNN begint op 22 minuten en 10 seconden.

Dokters van de Wereld heeft informatie over het gesprek met leden van de Tweede Kamer, dat volgde op de aanbieding van het Zwartboek, vastgelegd.

De Mondzorgkaravaan in Den Haag en de aanbieding van het Zwartboek Mondzorg op 14 juni waren zeer geslaagd, met veel persaandacht en ook de nodige belangstelling vanuit de politiek. In dit bericht stellen we u op de hoogte van de gebeurtenissen en betrekken u bij het belangrijke werk dat wordt verricht in de mondzorgsector.
 
De ochtend begon met een warm welkom, waarna zeven patiënten werden behandeld in de tandartsbus. 
Tijdens de Mondzorgkaravaan bieden wij noodbehandelingen aan mensen die anders geen toegang hebben tot mondzorg.
 
Het Zwartboek, getiteld “Een boek vol Rotte Tanden: Getuigenissen en Oplossingen voor de Gaten in ons Mondzorg Beleid,” roept op tot verandering en verbetering binnen de sector. Na inspirerende toespraken van de vicevoorzitter van FNV, Kitty Jong, en voorzitter van Dokters van de Wereld, Hendrik Verschuur, was het tijd voor de officiële overhandiging van het Zwartboek Mondzorg aan de Kamerleden. 
In het gezelschap van Kamerleden Caroline van der Plas (BBB), Julian Bushoff (PvdA), Jimmy Dijk (SP) en Liane den Haan (Den Haan) vond deze overhandiging plaats.
 
De Kamerleden kregen de kans om zich uit te spreken over dit onderwerp. Kamerlid Julian Bushoff van de PvdA zei het volgende: “Ongeacht de dikte van je portemonnee heeft iedereen recht op mondzorg. Deze verhalen [in het zwartboek] laten zien dat dit niet het geval is.”
Ook kamerlid Jimmy Dijk van de SP sprak zich fel uit over de noodzaak van mondzorg in het basispakket. Hij zei: “Je zag en hoorde aan de verhalen van die mensen hoe ontzettend belangrijk het is om mondgezondheidszorg in het basispakket te hebben.”
 
Tijdens de uitreiking was er veel persaandacht. Diverse media, waaronder RTL, Nieuwsuur en NPO, waren aanwezig om verslag te doen van het evenement en om de boodschap van het Zwartboek Mondzorg verder te verspreiden.
 
Mochten er nog vragen zijn of wilt u meer willen weten over onze politieke lobby, dan staan we altijd klaar om verder te informeren. Morgen (15 juni) vindt debat plaats over eerstelijnszorg waar mondzorg wederom wordt aangekaart. Het debat is te volgen via deze link: Eerstelijnszorg | Tweede Kamer der Staten-Generaal
 
Hierbij de link naar het Zwartboek Dokters van de Wereld | Dokters van de Wereld en FNV luiden noodklok…